Nyt on ohi Piippanankin osasto jakso sairaalassa ja postitse paperit tulleet kotiin. Piippanan diagnoosiksi tuli verbaalinen dyspraksia. Eli samanlaista ongelmaa kuin isommilla veljilläänkin. Toisaalta nyt on aika huojentunut olo. Mitään muuta vikaahan meidän juniorista ei sitten löytynytkään ja kaikessa muussa onkin ikätason tuntumassa. Nyt kun vain saisi puheterapiankin rullaamaan vielä muuton jälkeenkin. Eipä kumminkaan yllättäisi jos puheterapiaa joudutaan melkein vuosi odottamaan. Muutto pieneen takapajulaan ei välttämättä ollut paras vaihtoehto puheterapian kannalta. Puheterapiat kulkee siellä pelkällä maksusitoumuksella ja ennenkuin päästään edes jonoon, on odotettava neuvola lääkäri aikaa.

Olisihan tietysti mahdollisuus hakea kelan järjestämää putea, mutta tässä tuleekin se ongelma: Piippanalla aivan liian hyvät arki selviytymistaidot, että kela myöntäisi edes korotetun vammaistuen. Olenkin joskus miettinyt, miksi kela kuntoutuksen saaminen vaatii vähintään korotetun vammaistuen. Kaupunkien/kuntien puheterapiaan taas pääsee tietyn mittaseksi ajaksi ja taas jonon hännälle odottamaan. Eikö olisi paljon helpompaa palkata niitä puheterapeutteja enemmän tai vaihtoehtoisesti antaa kotiharjoitteita kerralla 2vk määrä, (jolloin putea olisi joka toinen viikko) korjata siis ongelmat silloin kun ne kaikista vähiten haittaavat, mitä odottaa sinne koulun alotukseen asti. Nimittäin eihän se putessa käynti pelkästään auta lasta eteenpäin, vaan ne kotona tehtävät harjoitteet.

Pojun kohallahan puheterapiaan pääsyä odotettiin ja odotettiin. Ja kas vain hänelle on koulunkäyntikin ollut työlästä, vaikka onkin pienluokassa. Santtu taasen tuntuu olevan paljon valmiimpi kouluun, mut aikahan sen vain näyttää miten koulumaailma rupeaa sujumaan.

Piippanan on suloinen 3v4kk joka tarvitsee todellakin kuvitettua päiväjärjestystä. Jos joku kuva on "väärässä" paikassa, niin silloin sitä ei voi tehdä etukäteen tai se on tehty jo. Mutta muuten kuvitettu päiväjärjestys on oiva apu arjen sujumiseen.  Ainut miinus mitä olen koko "tarrataulussa" huomannut on kuvien häviäminen jonnekin, jos niitä ei ihan heti muista omaan kansioonsa laitella.

p%C3%A4iv%C3%A4j%C3%A4rjestys%20001-norm

Kuvat on tehty papunetin kuvatyökalulla, ja koska emme omista tulostinta, niin kuvat tulostettu mustavalkoisena ja väritetty kotona. Päällystetty kontaktimuovilla ja tarranauhaa toiselle puolelle. Pohjalla A4 arkki, joten kuvat helppo myös kantaa mukana kyläily reissulle.